pon-pet 9:00-16:00 sati

za narudžbe iznad 60,00

3 do 5 radnih dana

potrebno se registrirati kao pravna osoba

do 12 rata bez kamata

u roku od 14 dana

besplatno preuzimanje u trgovini

Blogger Pick
02.09.2020.

WANNA BE COOL? BE A PHYSICIST

Subota popodne je, u vrijeme ljetnih praznika, doba dana koje klinci najčešće provode na moru, bazenu ili negdje na svježem zraku. Međutim, za dečke čiju priču danas pričamo, jedna subota bila je dan rezerviran za natjecanje iz fizike. Oni su zlatna djeca Matematičke gimnazije u Beogradu u svakom smislu te riječi. Predstavljamo vam najjaču ekipu fizičara u Srbiji i naš novi The Coolest School CrewBogdana Rajkova, Dobricu Jovanovića, Petra Samardžića, Dušana Beguša i Strahinju Nikolića.

Kako sami kažu, oni su kul zato što puno vole fiziku, a za njih je ta znanost i više nego kul. Na nedavno održanoj Europskoj olimpijadi, na kojoj je sudjelovalo 250 učenika iz više od 57 europskih i gostujućih vaneuropskih zemalja, Bogdan (18) i Dobrica (17) osvojili su zlatne medalje, Petar (18) srebrnu, dok su Dušan (17) i Strahinja (18) osvojili brončane medalje. Posebno treba napomenuti da su Bogdan i Dobrica zauzeli prva dva mjesta u ukupnom plasmanu, koji uključuje samo europske zemlje, tako da predstavljaju apsolutne pobjednike natjecanja europskih ekipa.

Kada ih upoznate, prvo što vam privuče pažnju jesu njihov vedar duh, skromnost i duhovitost. Oni su kul tinejdžeri koji u slobodno vrijeme vole igrati igrice, košarku i nogomet, plivaju, čitaju, voze bicikl i druže se sa svojom ekipom. Da, i spavanje se podrazumijeva! To je još jedna aktivnost u kojoj mnogo uživaju. 

Dolaze iz nekoliko gradova u Srbiji – Dobrica i Petar su iz Beograda, Bogdan je iz Novog Sada, Dušan iz Šapca, a Strahinja iz sela Lešnica kraj Loznice, ali ih to ne sputava da ulože vrijedan trud i rad zahvaljujući kojima postižu najbolje rezultate u fizici.

Zbog toga je naše prvo i najlogičnije pitanje glasilo – zašto vole fiziku?

Jednoglasni su bili u odgovoru da je fizika znanost koja preuzima sve što je dobro iz matematike i uspijeva to primijeniti na probleme iz svakodnevnog života. Za njih je ona najzanimljivija i najmagičnija zato što najbolje opisuje sve ostale prirodne znanosti, ali i zato što ima mnogo smjerova kojima se mogu baviti ne samo teorijski, nego i eksperimentalno.

Ljubav prema fizici vidi se i u činjenici da se žele nastaviti baviti znanošću i da kao ekipa ne odustaju od postizanja samo najboljih rezultata.

Iako su tek godinu dana tim, odlično se poznaju, pa smo iskoristili priliku i da ih malo bolje upoznamo kao pojedince.

Najduhoviti član njihovog tima je Dobrica, mada kažu da ni Bogdan ni Petar ne zaostaju za njim. Najveći štreber? Hmmm, ako je sudeći po njihovim odgovorima Dobrica i Bogdan... I da, Dobrica je samog sebe naveo kao najvećeg štrebera, dok nas je posebno nasmijao njegov komentar – ovo je žalosno.

Svaka ekipa mora imati i najvećeg buntovnika, a u ekipi naših fizičara to je Dušan. Pogledajte kakve smo još odgovore dobili od njih.

 

Ovi dragi, duhoviti i taaako kul dečki uvjerili su nas da je skromnost vrlina, jer su, usprkos svemu što su postigli, i dalje tinejdžeri koji uživaju u svakodnevnim aktivnostima sa svojim vršnjacima. Nama su dokazali da su potpuno zaslužili titulu The Coolest School Crew i da je uspjeh koji su postigli samo početak na putu do najviših ciljeva. A mi im na tom putu želimo još mnogo medalja i osmjeha.

Slični članci